Jak se z Blumy stala Alice v říši divů

18:26:00 11 Comments A+ a-

Alice v říši divů (a taky před zrcadlem) je kniha, která u nás v listopadu vyšla o více než půl roku dříve než v Americe. Divíte se proč? Autorka Sarai Walkerová si totiž nebere servítky a neváhá kritizovat kosmetické a farmaceutické firmy, které se snaží vydělat na kultu krásy a štíhlosti. To by se případným potrefeným husám nemuselo hodit do krámu a mohla by se strhnout vlna žalob. Bylo potřeba knihu přepracovat a české vydání bylo zkrátka rychlejší. Čtivá prvotina této americké autorky parafrázuje známou Alenku v říši divů, i zde hlavní hrdinka přichází do podivných míst vedena zvláštními postavami. Ty všechny ji mají ukázat, že jediným posláním ženy není mít 50kg a neustále být ukazována polonahá v televizi. Feministky všech zemí spojte se!
88%

Alice zvaná Bluma byla vždycky při těle. V současné době pracuje pro magazín pro teenagery. Z domova, se svými 130 kily se v budově může sotva ukázat. Bluma je se svým tělem nespokojená. Už tolik let se snaží zhubnout. Vyzkoušela Baptistovský dietní program, Hlídače linie a další podobné pokusy, které zaručují efektivní zhubnutí. Na Blumu však efektivně nefunguje. Potácí se mezi nelidským hladověním podle programu a přejídáním po vyhládlých dnech.

Bluma už nechce dál žít v těle tlusté, smutné a nespolečenské Blumy, chce se stát krásnou štíhlou Alicí, za kterou se nebudou všichni otáčet posměšně, ale zálibně. Všechny možnosti zklamaly a Bluma se rozhodla, půjde na operaci, po které sice už nebude nikdy moci pořádně jíst, ale konečně zhubne. Záhadné postavy a události ji zavádí dál a dál do podivného světa žen, jenž se rozhodly ukázat jí pravdu. Navíc se objevuje tajemná žena Jeniffer, která bere spravedlnost do svých rukou a krutě trestá bezpráví spáchané na ženách různých věků i národností. Je opravdu váha to jediné, co z Blumy udělá Alici? Znamená štíhlá postava doživotní výhru?

Alice v říši divů se nebojí poukázat na to, jak společnost ovlivňují média a kult štíhlostí a krásy. Mladé dívky si ubližují, protože mají deprese z fyzických nedostatků. Znásilněné ženy jsou osočovány, že si to zasloužily, když se producírují příliš odhalené. Sledovat v televizích polonahé dívky je normální, ale když se má objevit v podobné situaci muž je to hned nemorální. Nebojte se, nejde o žádné prach sprosté filozofování a moralizování. Sarai Walkerová dokázala vytvořit úžasný osobní příběh Blumy, kterou vede k poznání skoro jako Alenku v říši divů, spletitými a tajemnými chodbami, které udržují čtenářovu pozornost po celou dobu v pohotovosti. Do toho vhodně připlétá druhou linii s mstitelkou Jeniffer, která drsným způsobem ovlivňuje moc médií a vyvolává otázky týkající se lidské společnosti.

Kniha je svým způsobem silně feministická a do značné míry provokativní, avšak při jejím čtení si kolikrát uvědomíte, jak moc pravdy v sobě ukrývá. Ruku v ruce s lehkým humorem a autorky obratnými přirovnáními tvoří Blumin příběh výborné dílo. Sarai se navíc nedržela žádné zavedené šablony. Bluma přes noc zázračně nezhubne a ani si nenajde podobně silného chlapce. Najde totiž něco mnohem důležitějšího. Najde sama sebe a svou svobodu. Román vám neporadí, jak zhubnout zdravě a bez námahy, ani vám neřekne, že i se 130 kily vás budou všichni milovat a obdivovat. Jen nastaví pomyslné zrcadlo všem kosmetickým, farmaceutickým a dietetickým firmám i ženám, které si myslí, že když nebudou vypadat jako ženy z obálky nejnovějšího magazínu, jejich život nikdy nebude plnohodnotný.

Sarai Walkerová. Alice v říši divů (a taky před zrcadlem). Překlad Hana Pernicová. Ostrava : Domino, 2014. 406 stran. ISBN 978-80-7498-031-2
Za recenzní výtisk velice děkuji nakladatelství Domino.

11 komentářů

Write komentářů
Q.ee
AUTHOR
pondělí, ledna 05, 2015 delete

Normálně bych neřekla, že by mě někdy mohla taková knížka zaujmout, ale díky Tvé recenzi se tak stalo. :-D Jestli se mi dostane pod ruku, se zájmem si ji přečtu! :-)

Reply
avatar
pondělí, ledna 05, 2015 delete

Miluju Alenku a myslím si, že bych si stejně oblíbila i Alici:) Nikdy by mě nenapadlo, že by se tak rozdílné světy, jako je váha a Alenka mohly kdy skloubit dohromady. :) Určitě zaujala!

Reply
avatar
pondělí, ledna 05, 2015 delete

Vypadá to hodně zajímavě a myslím, že bych se spoustou myšlenek z knihy souhlasila. V mém okolí je spoustu holek, které si kvůli váze dělají starosti, přitom to ale není ani důležité. Určitě se po knize podívám a krásná recenze :)

Reply
avatar
pondělí, ledna 05, 2015 delete

Fíha, tak o téhle knize slyším poprvé. Fakt mě to zaujalo. Pokud to nebude moc okatě poučné a to Aliciino poznání nebude nějak násilné a nepochopitelné, věřím tomu, že by se mi mohla líbit.=) Jakým způsobem ses dostala zrovna k téhle knížce? =)

Reply
avatar
pondělí, ledna 05, 2015 delete

Já jsem sice knihu neměla v plánu, ale už si mě zase přemluvila. :-) Kouknu po ní (i když asi jen v knihovně). :-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, ledna 06, 2015 delete

Páni děkuji za takové skvělé reakce! Mně knížka hodně překvapila, byla přesně tak akorát od všeho :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, ledna 06, 2015 delete

Podle mého to opravdu není moc okaté, spíš do toho autorka dost rýpe, než že by vysloveně moralizovala :) Našla jsem jí v edičním plánu, zaujala mě a když jsem zjistila, že u nás vyjde ještě dříve než v originále, bylo jasné, že si o ní napíšu :)

Reply
avatar
letterbworld
AUTHOR
úterý, ledna 06, 2015 delete

Nevím jak to děláš, ale skoro každá tvá recenze mě přesvědčí, že tu danou knihu si prostě musím přečíst! :D Skvělá práce! :) Myslím, že ikdyž se o téhle problematice v poslední době mluví celkem hodně, pořád to není dostatečně. Když se podívám kolem sebe, tak se kolikrát vyděsím - proč to ty holky/dívky/ženy dělají? Proč se nechají zmanipulovat a za každou cenu se snaží změnit? Někdy z toho jde až mráz po zádech..
Děkuji za zajímavý knižní tip :) A jen tak dál ;)

Reply
avatar
Sayury
AUTHOR
úterý, ledna 06, 2015 delete

(Učím se! Jen mám teď přestávku!! :D ) Páni, to vypadá skvěle, hned mě to zaujalo na facebooku, podle mě je málo takových autorů, kteří mají odvahu poukázat na věci, které chtějí být skryté, a navíc ještě to umí skvěle zpracovat, což, doufám, je i tento případ :-) Kdysi jsem četla Alice v zrcadle, což bylo o anorexii a bylo to hrozně zvláštní, sledovat mentální pochody takového člověka...No, až přečtu všechny knihy, co mě tam čekají, moc ráda bych si jí od tebe půjčila! :-) Jinak (jak jinak) skvělá, čtivá recenze :))

Reply
avatar
Charrlie
AUTHOR
středa, ledna 07, 2015 delete

Normálně bych si takovou knížku asi vůbec nepřečetla, ba by mě ani nezaujala, ale asi budu změnit názor. Jsem zvědavá na tu feministickou linku, nějak nevěřím tomu, že to jde podat nenásilně :D

Reply
avatar
AdrisBooks
AUTHOR
sobota, února 21, 2015 delete

Určitě si ji přečtu:)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)